Skaffa elcykel som förmånscykel eller köpa själv?

Att skaffa en elcykel som förmånscykel genom arbetsgivaren jämfört med att köpa en direkt i butik har både sina fördelar och nackdelar. Här är en jämförelse baserad på olika aspekter:

Ekonomiska Fördelar:

  • Pris: Att få en elcykel som förmånscykel kan vara mer prisvärt jämfört med att köpa en ny cykel i butik. Anställda kan spara mellan 20-50% av kostnaden genom att få en förmånscykel jämfört med att köpa en cykel kontant​.
  • Beskattning: Tack vare skattelättnader som införts, beskattas förmånscyklar endast för den del av förmånen som överstiger 3 000 kr per år, vilket gör totalpriset i snitt 20-30 % billigare jämfört med om den anställda skulle ha köpt en cykel utan att nyttja sin förmån​.

Varför du bör skaffa en elcykel

  • Hälsobefrämjande: Att cykla till och från jobbet i stället för att ta bilen har positiva effekter både för individens hälsa och miljön. Det är också ett utmärkt sätt att få vardaglig motion​.
  • Miljövänligt: Elcyklar bidrar till minskade utsläpp av växthusgaser och mindre trängsel på vägarna. Detta är fördelaktigt både på individ- och samhällsnivå​.
  • Kostnad: Räkna på dina bilkostnader jämfört med en framtida elcykel. Visst tillkommer lite slitage, service m.m. Men milkostnaden blir avsevärt lägre och du sparar snabbt in pengarna mot att åka bil.

Viktigt att veta innan du skaffar förmånscykel

  • Modellval: Genom förmånsprogrammet har du möjlighet att välja mellan olika modeller av cyklar, inklusive elcyklar​. Men beroende på leverantör kan urvalet av märken och modeller vara begränsat. När du köper privat kan du bestämma helt vad du vill köpa.
  • Se upp med servicemöjligheter: Förmånsprogram kan inkludera servicepaket, och vi rekommenderar att den servas minst 1 gång om året för att säkerställa att cykeln ett bra skick.
  • Vissa förmånsleverantörer fraktar cyklar direkt till dig personligen. Vi rekommenderar alltid att den är monterad i den lokala cykelbutiken, av en kvalificerad cykelmekaniker. Det kan hända mycket när cykeln fraktas, och det är viktigt att alla komponenter monteras ihop korrekt. Det kan bli stora problem om förmånslevantören inte arbetar lokalt, och har en utsedd service partner. T.ex. om garantiärenden uppstår eller service ska genomföras s.

Nackdelar:

Det finns också några nackdelar med att skaffa en elcykel som förmånscykel jämfört med att köpa den i butik:

  • Egendom: När du köper en cykel direkt, äger du den. Men med en förmånscykel, leasar företaget cykeln åt dig.
  • Personlig preferens: Det kan finnas begränsningar gällande vilka modeller eller märken av cyklar som är tillgängliga genom förmånsprogrammet, vilket kan vara en nackdel för de som har specifika preferenser.

Sammanfattningsvis är en elcykel som förmånscykel en ekonomisk besparing, via skattelättnader, hälsobefrämjande och miljövänliga aspekter. Dock kan nackdelar som äganderätt och begränsade valmöjligheter vara av betydelse beroende på den enskilda individens situation och preferenser.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *